ViolaViola FLASH MOB

14 januari 2012

Internationaal Viola Viola Festival 16 tm 18 maart 2012.

Van 16 tot en met 18 maart 2012 staat Haarlem in het teken van de allereerste editie van het Internationaal Viola Viola Festival. Een eigentijds en veelzijdig festival met als middelpunt de altviool, het sonore maar ondergeschoven kindje uit de strijkersfamilie.

De Philharmonie Haarlem is het festivaltoneel. Naast bijzondere programmering in de Grote Zaal word je getrakteerd op een scala aan verrassingen in de andere zalen van de Philharmonie.

Deze eerste editie heeft Tsjechië als vertrekpunt. Met muziek van Dvořák en gedichten van Jana Beranová. Maar bij muziek en poëzie blijft het niet. Je krijgt een kleurrijke aaneenschakeling van kunstvormen smaakvol opgedist, waaronder tapdans, films, kunstfluiten, kamermuziek, rap, workshops, films en cabaret. Drie dagen muziek, theater, films en meer!

Artistiek Leider Esther Apituley.
Als de prima donna van de altviool heeft Esther Apituley zich toegelegd op een vernieuwende programmering en een levendige interpretatie.

Zij heeft na een jarenlange praktijk in de klassieke muziekuitvoering de juiste toon gevonden, waarmee zij de afstand met het publiek weet te verkleinen en de muziek toegankelijk te maken. Haar optreden past dan ook helemaal in de doelstelling van de Stichting Viola Viola: zij wijzigt op vindingrijke wijze de traditionele presentatie van het “klassieke concert” en doorbreekt het gangbare verwachtingspatroon van het publiek. Apituley wil samen met de musici nieuwe wegen inslaan, verassen, drempels verlagen, een daarmee een groter publiek bereiken. Door een uitgekiende, zichzelf versterkende combinatie van auditieve en visuele elementen raakt het publiek ook intenser betrokken bij de muziek.

,,Wat mij drijft in het leven, wat soms de vorm aanneemt van een gevecht, drijft mij tevens in de muziek en leidt dus ook daar naar strijd.’

‘Wie Apituley hoort en ziet spelen, verveelt zich geen moment. Zij maakt muziektheater. Apituley komt op, speelt en overwint’
Paul Witteman (de Volkskrant)

Lees meer Lees minder
Muziek247 heeft je nodig