Borusan Quartet: Fazıl Say Quartet ‘Divorce’

13 mei 2020

Uitvoering van het ‘Quartet ‘Divorce’ ‘van Fazıl Say door het Borusan Quartet tijdens de String Quartet Biennale Amsterdam 2020.

Het Borusan Quartet is in 2005 opgericht onder leiding van Maestro Gürer Aykal. Hun repertoire omvat een breed scala aan werken uit de klassieke periode tot de moderne tijd, met bijzondere nadruk op het werk van Turkse componisten. Naast hun reguliere optredens in het Süreyya Opera House in Kadıköy, Istanbul, trekt het Borusan Quartet een druk programma met concerten over de hele wereld. Ze spelen op instrumenten van onschatbare waarde, zoals een Lorenzo Storioni-viool uit 1776, een Ferdinando Gagliano-viool uit 1785, een Stefano Conia-altviool uit 2008 en een Petrus Guarneri-violoncel uit 1740.

Quartet ‘Divorce’ is een stuk van Fazil Say. Hij werd geboren in 1970 en schreef zijn eerste stuk op veertienjarige leeftijd, toen hij student was aan het conservatorium van zijn geboortestad Ankara.  Hij ontwikkelde een persoonlijke stijl: een rapsodische, fantasieachtige basisstructuur; een variabel ritme, vaak dansachtig, hoewel gevormd door syncopen; een continue, vitale drijfpuls; en een schat aan melodische ideeën die vaak terug te voeren zijn op thema’s uit de volksmuziek van Turkije en zijn buren. In deze opzichten staat Fazıl Say tot op zekere hoogte in de traditie van componisten als Béla Bartók, George Enescu en György Ligeti, die ook gebruik maakten van de rijke muzikale folklore van hun land. Hij trok internationale aandacht met het pianostuk Black Earth, Op. 8 (1997), waarin hij technieken toepast die populair zijn geworden door John Cage’s werken voor geprepareerde piano.
In 2010 verscheen zijn compositie Divorce String Quartet, Op. 29, gebaseerd op atonale principes.

Lees meer Lees minder
Muziek247 heeft je nodig