ONE – Sami Yusuf, Amsterdams Andalusisch Orkest, Cappella Amsterdam

18 juni 2020

Sami Yusuf, de wereldwijd succesvolle zanger, componist en muzikant, wordt door media als de BBC en Time Magazine een ‘megaster’ genoemd. Met een sterke voorkeur voor soefimuziek, beheerst hij het hele bereik van diep meditatieve melodieën tot pulserende, energieke ritmes. Zijn composities zijn geïnspireerd op traditionele muziek en mystieke poëzie. De Brit met Azerbeidzjaanse wortels zingt in meerdere talen en verkent verschillende culturen, want: ‘mensen over de hele wereld zijn op zoek naar verbinding en muziek maakt die diepgaande connectie mogelijk.’ Voor het bijzondere project When Paths Meet – gepland voor Holland Festival 2021 – werken Yusuf en zijn vaste musici samen met Cappella Amsterdam en het Amsterdams Andalusisch Orkest. Zij verweven hun eigen tradities in een gezamenlijke viering van muziek die culturele grenzen ontstijgt. Yusuf schrijft geheel nieuwe composities en arrangementen, waarvan één nummer nu als op afstand gerealiseerde wereldpremière te zien en te beluisteren is. De melodie van het nummer One, kwam naar eigen zeggen tot Yusuf in een droom. Hij schreef hem op zodra hij wakker werd.

De productie van One was technisch zeer uitdagend, met bijna dertig muzikanten die in aparte studio’s optraden. Het nummer opent met Cappella Amsterdam in een uitvoering van een vocale partituur die doet denken aan gregoriaanse zang. Op weg van West-Europa naar de wereld van Andalusië en Noord-Afrika voegt het Amsterdams Andalusisch Orkest zich erbij met klanken van de ney, viool, qanun en percussie, tot de dramatische outro de extatische ervaring bezegelt.

De Duitse teksten zijn van de 13e-eeuwse christelijke metafysicus en wijsgeer Meister Eckhart. De Arabische teksten zijn van Abu al-Hasan al-Shushtari, de 13e-eeuwse Andalusische mysticus en dichter. De woorden zijn thematisch met elkaar verbonden, beide visionairs spreken over de Eeuwige Ik en over de Eenheid van visie – één zien, één weten, één liefde.

Muziek247 heeft je nodig