Música Temprana ‘Lanchas para bailar’ uit de Codex Trujillo del Perú

08 februari 2012

Dankzij een bisschop uit de 18e eeuw speelt Música Temprana muziek uit de straten van Trujillo, Peru…

U hoort: Lanchas para bailar uit de Codex Trujillo del Perú uitgevoerd door Música Temprana o.l.v. Adrián Rodríguez van der Spoel.

Uitvoerenden:
Mónica Waisman: barokviool
Nick Milne: viola da gamba
Gabriel Aguilera Valdebenito: zang, charango, percussie
Adrián Rodríguez Van der Spoel: zang, barokgitaar

Música Temprana wil deze unieke muziek ook graag op cd uitbrengen en start daarom een crowdfunding-campagne op Voordekunst.nl. Om Música Temprana hierin te ondersteunen, maakte Zappabach.tv een promotiefilmpje dat elders op deze site te zien is [HIER INTERNE LINK NAAR SPONSORFILMPJE OP ZAPPABACH-SITE] en op www.voordekunst.nl. Hier ziet u de onverkorte versie van het stuk Lanchas para bailar dat ook in het promotiefilmpje te horen is.

CD: Bailes, Tonadas y Cachuas
Songs and dances from the Codex Trujillo of Peru (1789)
Música Temprana
Adrián Rodríguez Van der Spoel, director
Release: maart 2013

De campagne loopt van half februari tot half mei 2012. Kijk op www.voordekunst.nl
en steun dit project!

Codex Trujillo del Perú

In opdracht van de Spaanse koning beschreef bisschop Martínez Compañón eind achttiende eeuw in negen boeken de ’toestand’ in de belangrijke koloniale nederzetting Trujillo, Peru. Hij illustreerde deze met kleurige aquarellen die bij elkaar een levendig beeld geven van het dagelijks leven in het Zuid-Amerikaanse wingewest.

Hij noteerde ook 20 muziekstukken en beschreef hoe deze gespeeld moest worden. Het was muziek die hij had gehoord in de straten van Trujillo en omgeving. Bailes (dansen): uiteenlopende dansmuziek. Tonadas: eenstemmige liederen met gitaarbegeleiding. En Cachuas: muziek voor de vaak uitbundige vieringen. Op de aquarellen zijn instrumenten te zien en spelende musici. Hierdoor weten wij nu precies op welke instrumenten de muziek drie eeuwen geleden werd gespeeld.

In 2013 brengt Música Temprana deze muziek uit op cd. Tegelijkertijd verschijnt er een Engels-Spaanse boekuitgave met transcripties en toelichtingen.

Initiator en inspirator van dit project is Adrián Rodríguez Van der Spoel, multi-instrumentalist, componist, dirigent en oude-muziekspecialist. Maar bovenal oprichter en artistiek leider van Música Temprana, hét ensemble voor Spaanse en Latijns-Amerikaanse barokmuziek. De Codex Trujillo del Perú is voor Adrián al vanaf het begin van zijn artistieke loopbaan een belangrijk object van onderzoek en een grote bron van inspiratie. In 2001 verscheen een aantal stukken uit de Codex Trujillo del Perú op Música Temprana’s eerste cd Al Uso de nuestra tierra, die niet meer verkrijgbaar is

www.voordekunst.nl
www.youtube.com/musicatemprana
www.musicatemprana.com

Lees meer Lees minder
Muziek247 heeft je nodig