Juilliard String Quartet: Johannes Brahms Strijkkwartet nr. 2, op. 51/2

29 juli 2020

De uitvoering van het Strijkkwartet nr. 2, op. 51/2 van Johannes Brahms door het Juilliard String Quartet is opgenomen tijdens de String Quartet Biennale Amsterdam.

Het Juilliard String Quartet (JSQ) werd opgericht in 1946 en geprezen als “het belangrijkste Amerikaanse kwartet in de geschiedenis”.
Het ensemble put een diepe betrokkenheid uit de klassiekers, terwijl het ook de missie heeft om nieuwe werken te programmeren. Daarmee brengt het Quartet een levendige combinatie van bekende en ook gedurfde strijkkwartetten.
Elke uitvoering van het Juilliard String Quartet is een unieke ervaring, die een totale toewijding en een onophoudelijke nieuwsgierigheid van de vier leden samenbrengt in fantastische uitvoeringen.
Het Juilliard String Quartet was te gast tijdens de laatste editie van de String Quartet Biennale in Amsterdam.

Het String Quartet No. 1 in C minor en het String Quartet No. 2 in A minor van Brahms werden in de zomer van 1873 geschreven en dat najaar samen gepubliceerd als Op. 51. Ze zijn opgedragen aan zijn vriend Theodor Billroth.
Brahms beschouwde het strijkkwartet als een bijzonder belangrijk genre.
Het verhaal gaat dat hij een twintigtal strijkkwartetten weggooide voordat hij de twee Op. 51 kwartetten werden gepubliceerd..

Tijdens het leven van Brahms was het strijkkwartet, net als de symfonie, een genre dat werd gedomineerd door de composities van Ludwig van Beethoven. Bij het kiezen van de toonsoort C mineur voor het eerste van zijn kwartetten, heeft Brahms er misschien naar gestreefd Beethovens verlammende invloed te erkennen en er ook uit te breken, aangezien Beethoven enkele van zijn grootste en meest karakteristieke werken in die toonsoort heeft gecomponeerd.

Muziek247 heeft je nodig