Improvisations and Harmonies – documentaire polo de Haas

05 oktober 2021

Documentaire van Maartje Seyferth en Victor Nieuwenhuijs (Moskito Film) over het avontuurlijke muzikale leven van pianist Polo de Haas.

Polo de Haas (1933) geldt als een ongewone, veelzijdige en ook enigszins dwarse pianist die zich in geen enkel hokje laat plaatsen. Hij speelt zowel klassieke als eigentijdse en geïmproviseerde muziek en bedacht vele crossover projecten met theater, poëzie en beeldende kunst. Hij maakte furore met zijn uitvoeringen van Canto Ostinato, als pianist van het eerste Shaffy Chantant, met de presentatie van zijn tv-programma Spelen met Muziek en met zijn eigen concertserie in de Beurs van Berlage en in het Concertgebouw van Amsterdam.

De filmmakers, Maartje Seyferth en Victor Nieuwenhuijs, volgden hem drie jaar lang en stelden een liefdevol portret samen dat tegelijkertijd een tijdsbeeld vormt van de Nederlandse muziekgeschiedenis. In de documentaire zijn interviews en concertopnames met Polo de Haas te zien en gesprekken met componist Theo Loevendie, drummer Pierre Courbois, Liesbeth List, Leoni Jansen, actrice Hannah de Leeuwe, een repetitie met Ramses Shaffy en Jazzen in het Amsterdamse Zuiderbad.

De Haas vertelt ook over zijn samenwerking met basklarinettist Harry Sparnaay en met Peter Schat (STEIM). Zijn eigen compositie ‘Improvisations and Harmonies’ vormt een rode draad in de film. Het stuk begint met dreunende, lage bassen en beweegt zich uiteindelijk naar het hoogste register van het klavier. De film is een coproductie van Moskito Film en Stichting ROER.

Fotograaf Jan de Graaf

Muziek247 heeft je nodig