Holland Festival: aus LICHT (2) – LUCIFER EN EVA

25 mei 2019

Wat doen wij mensen op aarde? Het antwoord van Karlheinz Stockhausen op deze vraag bestaat uit ‘LICHT’, een cyclus van maar liefst zeven opera’s. ‘Aus LICHT’ is een selectie van unieke scènes hieruit die wordt gepresenteerd in drie opeenvolgende voorstellingen.
Voor iedereen die meer wil weten over de muziek van Karlheinz Stockhausen en aus LICHT geven Jochem Valkenburg, programma-manager muziek en muziektheater van het Holland Festival en Renee Jonker, docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, een inleiding bij aus LICHT deel 2.

Kijk hier voor het complete programma-aanbod 

deel 2
LUCIFER EN EVA

Het tweede deel van aus LICHT begint gepast bombastisch en groots. Lucifer verschijnt ten tonele en dat gaat gepaard met onder meer fanfare, gebeier van klokken, sprookjesachtig slagwerk en een tachtigkoppig orkest. In drie composities uit SAMSTAG aus LICHT(SAMSTAGS-GRUSS, KATHINKAs GESANG als LUZIFERs REQUIEM en LUZIFERs TANZ) krijgt Lucifer een gezicht en wordt hij uitgedaagd door Michael. Na deze mythische strijd verandert de sfeer totaal met Eva als middelpunt in vier composities uit MONTAG aus LICHT. Drie kinderkoren benadrukken haar rol als schepper van het leven. Het eindigt met de scènes DER KINDERFÄNGER en ENTFÜHRUNG, Stockhausens versie van De rattenvanger van Hamelen.

Muziek247 heeft je nodig