Oene van Geel (1973) staat bekend als een muzikale avonturier. Hij is een improvisatie specialist op viool en altviool en gebruikt hierbij vele onorthodoxe speel technieken.
Groepen waarin hij speelt zijn: het Zapp4 , Estafest, Oxymore Quintet, Voer en het Eric Vaarzon Morel trio.
Met verschillende groepen speelde hij in in Europa, India, Rusland, Japan, de U.S.A. en Canada.
Hij speelde met: Mark Turner, Mark Helias, George Coleman, Uri Caine, James Campbell, Guus Janssen, David Kweksilber, Jozef Dumoulin, Gerry Hemingway, Guillaume Orti, Benoit Delbecq, Mike Keneally, B.C. Manjunath en vele anderen.
Als instrumentalist won hij vele prijzen waaronder: de Deloitte Jazz Award (2002), De Jur Naessens Muziek Prijs (2000), Kersjes Prijs (2005, met het Zapp String Quartet).
De laatste jaren is Oene steeds actiever als componist. Zo schreef hij o.a. voor: De amsterdamse Cello Biënnale (2008), Matangi Quartet, Calefax riekwintet, Charlotte riedijk & Godelieve Schrama, Tetsepi, Matangi Quartet, het Ricciotti Ensemble en vele eigen formaties.
Hij kreeg ook compositie opdrachten van November Music (2006) het North Sea Jazz Festival (2005), SJU Jazz Festival (2002) en het Marathon Festival (2002)
Naast muziek is Oene gefascineerd door allerlei vormen van bewegingskunst en Oosterse filosofie. Tot slot is hij voorstander van absolute wereldvrede.
www.zappstringquartet.com
Eric Vaarzon Morel (1961), zoon van kunstschilder Wim Vaarzon Morel, kreeg op zijn zestiende jaar les van Paco Peña op het 7e Rencontres de la guitare in Frankrijk. Geïnspireerd door dit evenement trok hij op negentienjarige leeftijd naar Spanje, waar hij twee jaar woonde en werkte.
In de jaren tachtig was hij met de Zwitserse groep Flamencos en route door Europa. Als vast lid van de Cuadro Flamenco bespeelde hij zes jaar lang de Nederlandse theater- en concertpodia. Nadat Eric met zijn eigen band Chanela zijn naam als gitarist had gevestigd, werkte hij met uiteenlopende artiesten samen. Zoals HP/De Tijd 10 november 2006 schreef: “Eric heeft tal van grootheden begeleid, en andere grootheden op hun beurt hem”. De laatste jaren heeft Eric gewerkt met ondermeer trompettist Eric Vloeimans, gitarist Harry Sacksioni en acteur Gijs Scholten van Aschat. Hij speelde tweemaal op het North Sea Jazz Festival. Het Concertgebouw Jazz Ochestra voerde zijn composities uit in het Concertgebouw en het Bimhuis.
In 2009 bracht Eric in een succesvolle theatertoernee met Gijs Scholten van Aschat gedichten van Spaanse en Zuid-Amerikaanse dichters naar het theaterpubliek. Eric trad, naast vele radio-optredens, meerdere keren op in De Wereld Draait Door en hij presenteerde een aflevering van Het Klokhuis over flamenco.
In 1999 componeerde en speelde Eric de muziek voor de muziektheater-productie De Ongelukkige (Toneelschuur Haarlem), geschreven door Abdelkader Benali. Een stuk, geïnspireerd op de roman De Ongelukkige van Louis Couperus over de laatste Moorse koning Boabdil.
“Het oosterse dat samenkomt met het westerse, de verstrengeling van de culturen, dat zit in het oude verhaal maar ook in het nieuwe dat Abdelkader geschreven heeft. Ook de muziek die ik geschreven heb is een mengeling van klassiek, flamenco en westerse muziek, met een modern tintje hier en daar.” (Vrij Nederland, 2 januari 1999) “Centraal staat de flamenco van gitarist Eric Vaarzon Morel, een Spaanse muzieksoort met arabische wortels. Deze arabische kanten heeft Vaarzon Morel nog eens versterkt en aangevuld met Turkse en Indiase invloeden. Het is de schitterende muziek die de voorstelling draagt. Moeiteloos schakelt Vaarzon Morel over van verhit, opzwepend naar melancholiek ingetogen. Het ene moment tokkelt hij heel zachtjes, het andere moment ramt hij op zijn gitaar als ware het een slaginstrument.” (…) “…, al blijft het muzikaal gezien een voorstelling van een sprookjesachtige schoonheid” (NRC Handelsblad, 5 januari 1999).
Eric speelde het programma Turkse soefi en flamenco, op uitnodiging van de stichting Kulsan, ondermeer met Tahir Aydogdu op de grote concertpodia in Nederland en Turkije. In de seizoenen van 1999 tot en met 2002 was Eric speciale gast in de theaterprogramma’s van Flairck: Symfonie van de oude Wereld, Circus Jeroen Bosch en LucÃa de Moucheron.
www.vaarzonmorel.com