De Rode Kimono – Jos van Kan en Micha Hamel

02 april 2016

Gebaseerd het schilderij ‘Meisje in kimono’ van George Hendrik Breitner. Holland Festival 2012. In samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam.

Michael Schumacher
Hexagon Ensemble

Eredienst rond het beroemde, gelijknamige schilderij van G.H. Breitner, dat centraal op het podium wordt opgesteld. Micha Hamel en regisseur Jos van Kan zetten verschillende media in om de ervaring van het schilderij te intensiveren en te vernieuwen. Naast de muziek wordt er daarom een film getoond met close-ups van het schilderij. Deze beelden worden gecombineerd met live beelden die tijdens de voorstelling gemaakt worden door danser en improvisator Michael Schumacher.

Achtergrondinformatie

Componist, dirigent en dichter Micha Hamel (1970) is een veelzijdig kunstenaar. Niet alleen beoefent hij verschillende kunstvormen op hoog niveau – als dirigent staat hij voor grote orkesten in binnen- en buitenland – voor zijn poëziedebuut ‘Alle enen opgeteld’ uit 2004 ontving hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Ook profileert hij zich binnen die disciplines als een man met brede interesses en een natuurlijke behoefte om de grenzen tussen disciplines te overschrijden. Reden voor het Holland Festival om Hamel de compositieopdracht voor twee nieuwe werken te verstrekken: het Requiem voor tenor, acteur en ensemble en de eredienst voor een schilderij De Rode Kimono.

Jos van Kan (1962) is regisseur en ensceneerde meer dan tachtig toneelstukken, muziektheatervoorstellingen en opera’s. Hij werkt in Nederland, Duitsland en Azië. Hij woonde en werkte enige tijd in Cambodja, waar hij zijn romandebuut ‘Verre vader’ schreef.

 

Muziek247 heeft je nodig